Kucharz

Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami
i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tyko w środowisku, ale i w mediach.

Czym zajmuje się kucharz?

W trakcie pracy kucharz przyrządza wcześniej zaplanowane i uzgodnione z jego przełożonym (najczęściej szefem kuchni lub kierownikiem zakładu) dania wynikające z karty dań lub jadłospisu, lub zamówień na specjalne imprezy i przyjęcia okolicznościowe. Ma wiedzę pozwalającą mu właściwie dobierać surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonując ich jakościowej oceny i obróbki ręcznej, mechanicznej oraz termicznej. Wykorzystując różnorodne techniki i metody przygotowuje potrawy z warzyw, owoców, grzybów, jaj, mleka i jego przetworów, mąki, kasz, mięsa zwierząt rzeźnych, przetworów mięsnych, podrobów, dziczyzny, drobiu, ryb i owoców morza; sporządza dania, zupy, sosy, sałatki, surówki, przystawki, ciasta, napoje i desery. Wykorzystuje zioła i różne przyprawy smakowe

 

Ile zarabia kucharz?

 

Średnie zarobki kucharzy to kwoty od 3000 do około 4000 zł netto. To średnia z całej Polski, jednak należy pamiętać, że kucharze w małych barach lub restauracjach w niedużych miastach zarabiają mniej niż ci w stolicy. Szefowie kuchni mogą poszczycić się zarobkami rzędu od 4500 do 6 000 zł netto.

Jakich przedmiotów uczy się w szkole kucharz?

Aby być dobrym kucharzem niezbędne jest odpowiednie i wszechstronne wykształcenie. W szkole kucharz uczy takich przedmiotów jak :

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy.
  • Podstawy żywienia i gastronomii.
  • Przyjmowanie i magazynowanie żywności.
  • Przygotowanie dań
  • Wydawanie dań

Język obcy zawodowy